Siirry suoraan sisältöön
Diplomacy » Blogi » Diplomaatin työ

Diplomaatin työ

 

Työ ulkomailla voi olla monella uraa suunnittelevalla tavoitteena tai vaihtoehtona. Mahdollista on lähteä diplomaatiksi tai ottaa vastaan työ kansainvälisissä järjestöissä. Diplomaatti on yhden valtion virallinen edustaja toisessa maassa. Diplomaatti voi olla yhdessä maassa vuoden tai pidemmänkin aikaa, riippuu tehtävästä tai työstä.

Diplomaatti työskentelee yleensä suurlähetystöissä tai konsulaateissa. Eli Suomen diplomaatit eri maissa suomalaisissa suurlähetystöissä jossain päin maailmaa. Diplomaatti uransa aikana voi työskennellä useissa eri maissa, kun usein yksi työkausi kestää alle viisi vuotta. Diplomaatin työ on siis vaihtelevaa ja vaatii joustavuutta, kielitaitoa ja sopeutumiskykyä uusiin ja monesti vaihteleviin olosuhteisiin ja kulttuureihin.

Diplomaatin työ vaatii myös ulkomaille lähetetyn virkamiehen perheeltä monia uhrauksia. Diplomaatin mukana muuttava puoliso usein joutuu joustamaan omaan uraan liittyvissä asioissa. Lapset käyvät koulun usein ulkomailla kansainvälisissä kouluissa. Koulunkäynti saattaa tapahtua monella eri kielellä, jos diplomaattina toimivan vanhemman työskentely maa vaihtuu eikä sitten ole lähialueilla kansainvälistä koulua, jossa oppilas voi jatkaa samalla kielellä koulunkäyntiä esimerkiksi.

Yleensä kuitenkin kansainvälisissä kouluissa opetuskielenä on englanti. Diplomaatit yleensä kouluttautuvat Suomessa ulkoministeriön järjestämissä opintokokonaisuuksissa. Työskentely kansainvälisissä järjestöissä sen sijaan on sisällöltään vaihtelevaa. YK, SPR ja muut kansainväliset järjestöt rekrytoivat harjoittelijoita ja virkamiehiä erilaisiin tehtäviin.