Siirry suoraan sisältöön
Diplomacy » Blogi » Diplomatian historia

Diplomatian historia

Diplomatia on nykypäivänä itsestään selvyys. Mutta mistä lähtien maiden välisiä suhteita oikein on hoidettu? Kaikki eivät enää tule ajatelleeksi, että suurimman diplomaattisen kokouksen, eli YK:n historia on suhteellisen lyhyt. Se perustettiin vasta vuonna 1945, toisen maailmansodan jälkimainingeissa.
Mihin ensimmäinen diplomaattinen toiminta siis voidaan jäljittää? Historioitsijat kertovat, että diplomatiasta on voitu puhua sen nykyisessä merkityksessä vasta Westfalenin rauhasta lähtien. Rauhansopimus solmittiin vuonna 1648. Diplomatia otti tuolloin ensimmäiset askeleensa Länsi-Euroopassa. Diplomatian muodot ovat puolestaan Napoleonin aikakaudelta. Aikaa on kulunut jo vuosisatoja, mutta ihmisen ei sanota muuttuneen paljonkaan.

Nykyisin katsotaan, että diplomatia on välttämätöntä maiden välillä. Diplomaattisten suhteiden rikkoontuminen on kuin kylmä suihku maiden väliselle yhteisymmärrykselle.

Eurooppa on uudenlaisten haasteiden edessä. Tällä hetkellä sitä uhkaa erityisesti terrorismi, jonka kanssa diplomaattisia suhteita on vaikea – lähes mahdoton – rakentaa. Kukapa tietää, ehkäpä vielä jonain päivänä kaikki pystyvät tuomaan mielipiteensä esille rauhanomaisesti?

 

global-diplomacy