Siirry suoraan sisältöön
Diplomacy » Mitä ovat Suomen suurlähettiläät

Mitä ovat Suomen suurlähettiläät

Suurlähettiläs on korkein diplomaattinen edustaja toisessa maassa. Suurlähettiläät määrää tehtäväänsä Suomen presidentti. Suomen suurlähettiläät vaihtelevat eri alueiden mukaan. Suomella on omat suurlähettiläänsä esimerkiksi eri maanosille, kuten Aasialle, Afrikalle, Etelä- ja Pohjois-Amerikalle ja Euroopalle. Jokaisen maanosan eri valtioissa on myös omat suurlähettiläänsä. Suurlähettilään asemapaikka on yleensä näiden valtion pääkaupunki. Eri valtioiden lisäksi omat edustajansa voi olla myös kansainvälisissä järjestöissä.

Suomen suurlähettiläät, edustajat ja konsulaatit

Suomen konsulaatit ovat toisen valtion tärkeään kaupunkiin perustettuja yksiköitä. Konsulaatti antaa apua ja suojaa siellä matkustaville tai asuville Suomen kansalaisille. Konsulaateilla on monia muitakin tehtäviä. Suomella on 5 pääkonsulaattia, joiden sijaintikaupungit ovat Los Angeles, New York, Hongkong, Shanghai ja Pietari. Lisäksi São Paulossa Brasiliassa on konsulaatti. Murmanskissa ja Petroskoissa Venäjällä sijaitsee myös 2 pääkonsulaattiin kuuluvaa toimipistettä.

Suomella on myös peräti 74 suurlähetystöä. Useimmissa Suomen edustustoissa työskentelee 2–4 lähetettyä virkamiestä, ja lisäksi lukuisia asemamaista palkattuja työntekijöitä. Suurlähettiläiden lisäksi valtioiden muissa kaupungeissa työskenteleviä diplomaattisten lähetystöjen johtajia kutsutaan konsuleiksi. Lisäksi on kunniakonsuleita, jotka ovat henkilöitä, jotka hoitavat toisen maan diplomaattisia asioita asuinmaassaan ilman palkkaa. Kunniakonsulin ei myöskään tarvitse olla edustamansa maan kansalainen.

Suomen konsulaatit ja niiden työntekijät

Suomen suurlähettiläät vaihtuvat tyypillisesti muutaman vuoden välein. Vuosimäärä voi kuitenkin vaihdella, eikä siis ole aina sama. Sama suurlähettiläs on usein työssä esimerkiksi 3-4 vuotta. Suomella on tällä hetkellä lukuisia suurlähettiläitä, eikä näitä kaikkia lähettiläitä siksi käydä läpi tämän tekstin aikana. Esimerkiksi Suomen Tansanian suurlähettiläs on kuitenkin Riitta Swan. Hän on toiminut Tansanian, Ruandan ja Burundin suurlähettiläänä Dar es Salaamista käsin vuodesta 2019 alkaen.

Suomen suurlähettiläät toimivat myös Euroopassa. Esimerkiksi Tiina Jortikka-Laitinen toimii suurlähettiläänä Espanjassa ja Pia Rantala-Engberg Italiassa. Hän on kybersuurlähettiläs, joka tarkoittaa, että hänen vastuualueenaan on kyberturvallisuus. Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa Suomen suurlähettiläs taas on Roy Erikkson Kanadassa ja esimerkiksi Päivi Pohjanheimo Meksikossa.

Mikä on Suomen konsuli?

Konsuli on valtion konsuliedustustoa ulkomailla johtava lähetetty virkamies. Konsuliedustustoilla tarkoitetaan konsulaattia, joka esimerkiksi antaa apua ja suojaa siellä matkustaville tai asuville kansalaisilleen. Suurlähetystöistä poiketen konsulaatit kuitenkin sijaitsevat pääosin muissa kuin kohdemaan pää- tai hallintokaupungeissa. Konsulien toimintaan kannattaa tutustua ennen matkustamista vieraaseen maahan. Aiheesta paljon tietävä voi myös esimerkiksi perustaa aiheesta nettisivuston muiden matkustajien avuksi. Aihe on nimittäin monelle vieras tai vaikea. Esimerkiksi hostingpalvelu tarjoaa helpon tavan sivuston perustamiselle.

Konsuli tai konsulaatti myöntää myös viisumeita isäntämaan kansalaisille, jotka haluavat matkustaa konsulaatin edustamaan maahan. Konsulaatit ovat hallinnollisesti suurlähettilään tai suurlähetystön alaisia. Konsulaatti on siis suurlähetystön ryhmä, joka edustaa diplomaattisesti maan hallitusta ulkomaisessa kaupungissa. Suomen valtion edusto voi laissa määrättynä sijaita ulkomailla suurlähetystön lisäksi myös konsulaattina.

Muut Suomen suurlähettiläät ja diplomaattiset edustajat

Suomen suurlähetystö toimii eri valtioiden ja kaupunkien lisäksi myös kansainvälisissä järjestöissä. Näitä järjestöjä ovat Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö, Yhdistyneet kansakunnat, Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö ja Kemiallisten aseiden kieltojärjestö. Lisäksi Suomen edustajia toimii viidessä eri maanosassa – ei siis aivan kaikissa, joita maailmasta löytyy. Australiassa ja Etelämantereella ei ole Suomen edustajia.

Suomesta käsin on maailmalla myös kiertäviä suurlähettiläitä. Hän toimii Suomen diplomaattisena edustajana toimialueeseensa kuuluvissa maissa virantoimituspaikkanaan ulkoministeriö. Hän hoitaa soveltuvin osin niitä tehtäviä, jotka kuuluvat suurlähetystölle. Kiertävä suurlähettiläs esimerkiksi edistää Suomen ja toimialueen maiden suhteita politiikan, kaupan ja kulttuurin aloilla.

Kiertävät Suomen suurlähettiläät voivat hoitaa tehtäviään Suomesta käsin ja vierailla kohdemaissa esimerkiksi muutaman kerran vuodessa. Suomen kiertävä suurlähettiläs Etelä-Aasiassa on Harri Kämäräinen, Etelä-Kaukasiassa Kirsti Narinen, Karibian alueella Pertti Ikonen ja Keski-Aasiassa Marja Liivala. Suomella on siis monenlaisia diplomaattisia edustajia lukuisissa eri valtioissa, ja heillä voi olla hieman erilaisia tehtäviä sekä kohteita.