Siirry suoraan sisältöön
Diplomacy » Blogi » Pekka Huhtaniemi on pitkän linjan diplomaatti

Pekka Huhtaniemi on pitkän linjan diplomaatti

Pekka Huhtaniemi

Diplomatia ja sen osaaminen ei ole mikään itsestäänselvyys. Toiset osaavat sen paremmin. Pekka Huhtaniemi on diplomaatti, joka teki huikean pitkän, 46 vuoden uran ulkoministeriön palveluksessa. Hän valmistui valtiotieteiden maisteriksi vuonna 1971 ja ulkoministeriön palveluksessa hän aloitti vuonna 1972. Hän on muun muassa toiminut kabinetti päällikkönä Brysselissä, suurlähettiläänä Genevessä, Oslossa ja Isossa-Britanniassa. Eikä voi myöskään vähätellä kauppapoliittisena alivaltiosihteerinä toimimista ulkoministeriössä. Kaupalliset asiat ovatkin lähellä Pekan sydäntä.

Monenlaisia asioita on tapahtunut vuosien mittaan. Pekka Huhtaniemi on kertonut olleensa kertaalleen jopa kadehdituin suomalainen. Tämä tapahtui vuonna 2011, kun hän suurlähettilään ominaisuudessa osallistui prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen unelmahäihin. Hän oli häiden ainoa suomalaisedustaja. Se oli yksi uran suurista kohokohdista.

Diplomaatin työ

Ensiarvoisen tärkeää diplomaatin työssä on edustaa omaa maataan vieraassa valtiossa. https://diplomacy.fi/ulkoministerio valitsee tehtävään kulloinkin sopivan diplomaatin kiinnostuksen perusteella. Työssä verkostoidutaan korkealla tasolla sekä edistetään Suomen tuntemusta. Se tarkoittaa osallistumista erilaisiin tilaisuuksiin sekä neuvotteluihin. Kansainvälisistä asioista pitää olla luonnostaan kiinnostunut sekä sopeutua siihen, että jatkuvasti joutuu perehtymään uusiin asioihin.

Urallaan Pekka Huhtaniemi teki erilaisia tehtäviä ulkoministeriössä. Useita vuosia kului maailmalla diplomaattina ja toisinaan hänkin palasi ministeriöön muutamaksi vuodeksi. Ministeriössä on paljon tehtäviä, joihin tarvitaan diplomaattikoulutuksen käyneitä henkilöitä, joten uralla on normaalia tehdä muitakin ulkoministeriön tehtäviä. Tehtäviä on tarjolla myös Brysselissä Euroopan komissiossa.

Diplomaatin koulutus

Diplomaatin koulutus on monipuolinen sekä moniosainen. Siihen liittyy myös paljon harjoittelua. Monivaiheisen ja vaativan hakemuspolun kautta päädytään opiskelijaksi ja vähitellen häämöttää diplomaatin ura.

  • Koulutuksen A-osa koostuu luennoista ja vierailuista
  • A-osan jälkeen siirtyminen harjoittelijaksi avustajiksi osastoille
  • Harjoittelun jälkeen on koulutuksen B-osa

Vaativa hakuprosessi ja koulutus

Diplomatia vaatii opiskelijalta monia ominaisuuksia, joten KAVAKU -koulutuksen hakuprosessi on jo itsessään vaativa. Hakemuksen kysymyksiin on vastattava suomeksi ja onnistuessaan pääsee alkuhaastatteluun sekä aineistokokeeseen. Tästä edetään soveltuvuusarviointeihin sekä kielikokeisiin. Ja viimeinen vaihe on loppuhaastattelu. Jos näissä kaikissa osioissa onnistuu, voi opiskelupaikka aueta.

Opiskelu KAVAKU -kurssilla on monipuolista ja harjoittelua voi päästä tekemään joko kotimaassa tai ulkomailla. Diplomatia tulee tutuksi jo alkuvaiheessa ja harjoittelu tehdään useissa tehtävissä. Käytännön tehtävillä on tärkeä osa opiskelussa ja ne myös tekevät siitä mielenkiintoisen. Kun koulutus on ohi, niin diplomaatti pääsee avustajaksi ja vakinaistamisen jälkeen ulkoasiainsihteeriksi. Tehtävät vaihtuvat suhteellisen usein, mutta samassa myös kokemus kasvaa.