Siirry suoraan sisältöön

Röyhkeä diplomaatti

Työpaikkakomedia Röyhkeä diplomaatti

Tämä suomalainen komediasarja eittämättä löysi tiensä katsojien sydämiin. Se on työpaikkakomediaa parhaimmillaan. Siinä on hauskuutta ja nopeita liikkeitä eikä oikeastaan naurulta voi välttyä. Välillä pyörähtää mielessä myötähäpeä ja toisinaan vahingonilo. Joulukuussa vuonna 2007 alkanut sarja sisälsi kaikkiaan 12 jaksoa ja rooleissa nähtiin joukko suomalaisia eturivin näyttelijöitä. Sarjassa kerrotaan, mitä tapahtuu ulkoministeriön kauppapoliittisella osastolla. Juoni on sinällään hyvin yksinkertainen. Työ pyritään vierittämään ylemmältä tasolta alemmas eli delegointi toimii. Se ehkä jakoikin katsojien mielipiteitä, toiset pitivät ja joidenkin mielestä se oli kamalinta koskaan. Tapahtumia komedian eri osissa riittää ja suomikuvakin saattaa hiukan olla erikoinen eikä taida diplomatiakaan toimia kuten pitäisi.

Röyhkeä diplomaatti -sarjan kirjoittivat Mari Perankoski, Johanna Vuoksenmaa, Juha Jokela, Olli Haikka, Outi Ikonen ja Miira Karhula. Mari myös näytteli sarjassa Liisan roolin. Muut päänäyttelijät ovat Miitta Sorvali, Eppu Salminen, Oona Linnasalmi ja Eero Saarinen.

Näyttelijä ja käsikirjoittaja Mari Perankoski

Kouluaikana Mari haaveili toimittajan työstä, mutta toimittajaa hänestä ei tullut vaan käsikirjoittaja. Hyvällä huumorintajulla varustettuna hän selviää kaikista tiukoista tilanteista. Eikä myöskään ole yllätys, että vallanpitäjät naurattavat enemmän kuin tosi-tv -tähdet. Teatterista luopuminen jossakin vaiheessa ajoi hänet kirjoittamaan sekä näyttelemään tv-sarjoihin.

Kirjoittaminen on Marille varsinaista herkuttelua. Hän hyödyntää niissä eroissa saamiaan oppeja ja tuo nämä humoristisella tavalla esiin tarinoihinsa. Hän onkin sanonut, että luovuus on parhaimmillaan silloin, kun ollaan tietynlaisissa ääritilanteissa. Räväkkänä naisena hän kuitenkin arvostaa tasa-arvoa ja on toisaalta myös herkkä. Räväkkyyden hän on kaiketi perinyt äidiltään. Tosin tämä äidin piirre ärsytti Maria nuorempana.

Röyhkeä diplomaatti

Komedian juonesta

Röyhkeä diplomaatti

Tapahtumat sijoittuvat kauppapoliittiselle osastolle ulkoministeriössä. Apulaisosastopäällikkö, Merita, on todella epäpätevä ja saa itsensä keploteltua tehtävästä toiseen olemalla melkoisen röyhkeä. Hänen pomonsa, Aleksi, puolestaan on varsinainen jees-jees -pomo. Hän on myös mestari delegoimaan tehtäviään alaspäin. Osaaminen tuntuu olevan pelkästään lastenhoidossa, joka häiritsee jatkuvasti työntekoa. Onneksi näiden kahden apuna on assistentti, joka on työssään todella pätevä Liisa. Kaikki työt valuvat hänelle.

Työpaikkana ulkoministeriö on monipuolinen ja tuskin toimii komedian tavalla. Tosin jokaisella työpaikalla on se työpaikan lusmu, joka mielellään vierittää tehtävät seuraavalle sekä haalii itselleen uusia, entistä parempia tehtäviä. Oikeassa elämässä suomikuvasta yritetään tehdä mahdollisimman todellista eikä myöskään diplomatia voi jäädä pelkästään kulissiksi. Komedia on kuitenkin hersyvä eikä sen herättämiä ajatuksia voi ottaa kovin vakavasti. Sitä on katsottava huumorilla.

Röyhkeä diplomaatti tuo esiin keplottelua

Röyhkeä diplomaatti -komedia tuo esiin työpaikoilla esiintyvää keplottelua. Sitä ei tosin voi osoittaa tapahtuvaksi juuri ulkoministeriössä vaan sitä on missä tahansa työpaikalla. Asiasta vaietaan helposti eikä siihen puututa millään tavalla. Juuri keplottelijat ovat taitavia puhumaan itsensä pois näistä tilanteista ja kuulostavat uskottavilta. Diplomaatti ei voi samalla tavalla vedättää kohdemaassaan vastapuolta vaan toimii joka tilanteessa Suomen parhaaksi antamalla Suomesta juuri oikeanlaisen kuvan. Komedia ottaa kuitenkin kantaa tähän työpaikoilla olevaan ongelmaan huumorin voimalla.

Moni suomalainen komediasarja on ottanut kantaa arkipäivien tai työelämän kipeisiin aiheisiin huumorilla. Jostain syystä komedian keinot purevat katsojiin. Tarjolla onkin paljon sarkasmia sekä huumorin eri muotoja kuten kuivaa huumoria. Ihmisillä on erilainen huumorintaju, joten komedia ei naurata kaikkia. Kirjoittajien oivaltava huumori ei välttämättä avaudu ensimmäisellä katsontakerralla vaan vasta toisella kerralla voi huomata kaikki mahdolliset piilossa olevat piikit. Röyhkeä diplomaatti on kuitenkin ansainnut oman paikkansa suomalaisena tv -komediana.