Siirry suoraan sisältöön

Ulkoministeriö

Suomalaisten turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistäjä, Ulkoministeriö

Ulkoministeriö valmistelee ja toteuttaa Suomen ulkopolitiikkaa, jos sen tehtävä pitää kiteyttää yhteen lauseeseen. Tosin tehtäviä on huomattavasti enemmänkin. Ulkomaan edustustot kuuluvat sen alaisuuteen sekä tavallista kansalaista kaikkein lähinnä koskevat matkailuun liittyvät asiat. Ulkoministeriö antaa matkustustiedotteita sekä listaa maat, joihin on turvallista matkustaa tai antaa tietoja, joilla on merkitystä matkustusturvallisuuden kannalta. Matkustusilmoitus on varsinkin omatoimimatkalle lähtevän muistettava tehdä. Se on tarkoitettu siihen, että ulkoministeriö saa matkustajaan yhteyttä, jos kyseisessä maassa tulee jokin kriisi tai hätätilanne. Esimerkiksi vuoden 2004 tapaninpäivänä Intian valtamerellä sattunut maanjäristys ja sen myötä tsunami sai aikaan melkoiset tuhot ja tarvitsi paljon erilaista selvittelyä pitkään, jopa paikan päällä.

Ulkoministeriö tarjoaakin matkailijoille paljon tietoa omilla sivuillaan. Sieltä löytyvät muun muassa matkustusilmoituksen lisäksi matkustustiedotteet. Näissä tiedotteista voi katsoa oman matkakohteensa tilannetta, kriisialttiutta tai vaikkapa epidemioiden tilannetta. Sieltä löytyy paljon tietoutta matkakohteiden turvallisuudesta.

Matkustustiedotteet ovat kaikille matkailijoille

Tiedotteet on hyvä käydä lukemassa ennen matkaa. Siellä kerrotaan kunkin maan turvallisuudesta sekä annetaan tietoa kyseisen maan hätänumeroista sekä miten toimia missäkin tilanteessa. Sieltä voi käydä myös poimimassa suurlähetystön yhteystiedot, jos sellainen maasta löytyy tai ainakin ohjeet, mihin ottaa ongelmatilanteessa yhteyttä.

Matkustusilmoituksen voi tehdä verkossa tai tekstiviestinä. Netissä tehtynä lomakkeella ilmoitetaan matkustajat, matkakohde sekä yhteystiedot. Tämä on tarpeen ainakin silloin, kun matkustaa riskialttiille alueelle. Ja tiedothan annetaan vain kriisitilanteiden varalle. Mikäli muuttaa ulkomaille, niin tiedot eivät välity automaattisesti väestörekisteristä edustustoille. Ilmoituksen tekeminen on vapaaehtoista eikä siihen voida ketään matkustajaa pakottaa.

Ulkoministeriö

Suomen edustustot ulkomailla

Ulkoministeriö

Suomella on kaikkiaan 90 toimipistettä eri puolilla maailmaa. Näistä diplomaattisia edustustoja ovat suurlähetystöt, niiden erilliset yksiköt sekä muita edustustoja kansainvälisissä järjestöissä. Toimipisteissä työskentelee yli 500 henkilöä. Edustustojen palveluksessa noin tuhat henkilöä, ja heidät on palkattu asemamaista. Kunniakonsulaatteja on lisäksi noin 400. Kunniakonsulit hoitavat tehtäviään maassa sivutoimisesti ilman palkkaa. Esimerkiksi Ruotsissa on suurlähetystön lisäksi kattava kunniakonsuliverkosto.

Edustustoilla on tarkkaan määritellyt tehtävät ja kaikilla edustustoilla ovat samat perustehtävät, mutta tehtävien painotukset vaihtelevat. Ne riippuvat siitä, mihin asioihin sijaintimaassa keskitytään. Joissakin maissa on vienninedistämistä ja toisessa saatetaan rakentaa Suomen brändiä. Tässä työssä ei voi olla Röyhkeä diplomaatti kuten komediasarjassa vuodelta 2007. Diplomaatit ovat hyvin joustavia sekä hallitsevat työssään tarvittavan diplomatian erityisen hyvin.

Ulkoministeriö ja sen monet tehtävät

Ulkoministeriö vastaa monista tehtävistä ja siitä, että ulkomailla tunnetaan Suomea ja saadaan maasta oikeanlainen kuva. Diplomaatti on puolestaan vastuussa siitä, että maassa, missä hän on, annetaan meillä totuudenmukaista tietoa. Maakuvatyö onkin erittäin tärkeä osa ja lisäksi tähän laajaan tehtäväkarttaan kuuluvat kehitysyhteistyö ja kansainvälinen kauppa. Monesti diplomaatit silottavat tietä sille, että vienninedistämisessä ja kansainvälistymisessä päästään askelia eteenpäin. Monesti yritysten kynnys lähteä maailmalle omin voimin on liian korkea. Yhteistyöllä se onnistuu huomattavasti helpommin.

Oman maan kansalaisia palvellaan maailmalla. Matkustusilmoitus on yksi tapa, mutta monet aivan arkipäiväiset tehtävät kuuluvat edustustoille. Yksi ja varmasti hyvin yleinen on passiasiat, suomalaisia syntyy ulkomailla, avioituu, eroaa, sairastuu ja jopa kuolee. Näissä tilanteissa edustusto neuvoo ja auttaa, että kaikki tarvittavat asiat saadaan hoidettua. Myös ennakkoäänestyksiä järjestetään edustustoissa, joten äänioikeutetut voivat hoitaa velvollisuutensa vaaleissa. Näissä tilanteissa palvelua saa suomeksi ja asioita on helppo hoitaa.